Project Description

Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е продължител на хоровото дело, чиито основи са положени още през XIX век в гр. Шумен. През 1898 се поставя началото на Хор „Родни звуци“, който от 1961 до 2011 е ръководен от проф. Венета Вичева – един от колосите на българското хорово изкуство.
През пролетта на 2020 г. почти всички от хористите на „Родни звуци“, корепетитор и диригент напускат читалище „Д. Войников“, към което се води съставът от средата на XX век.
Налага хористите да пеят под друго име. Най-дългогодишните певци, които са дирижирани десетки години от проф. Венета Вичева дават идеята този хор да се назове с нейното име, в нейна чест и памет.
Съгласие и пълна подкрепа за това дава мигновено пианистът Томислав Вичев – племенник на проф. Венета Вичева и основател на Фондация „Венета Вичева“. Съгласие и подкрепа хористите получиха и от Ректорското ръководство на ШУ „Епископ Константин Преславски“.
Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е съставен от над 50 жени и мъже с различни професии и възраст, обединени от хоровата песен. Същите тези хористи са утвърждавали хоровата музика в продължение на десетилетия. Безспорни са фактите, които сочат, че именно техните дядовци, майки и бащи са сред основоположниците и хората, които развиват Хор „Родни звуци“ през XIX и XX век. Проф. Вичева създава и едно бижу – Детски хор „Бодра песен“, днес ръководен от талантливата Деница Узунова, част от чиито пораснали хористи днес пеят в редиците на Смесен хор „Проф. Венета Вичева“.
Корепетитор е Жанета Кацарова – изтъкнат клавирен педагог с множество отличия от национални и световни конкурси. Преподавател по пиано в ШУ „Еп. К. Преславски“ и СУ „С. Доброплодни“. Най-дългогодишен корепетитор на Хор „Родни звуци“ – близо 35 години на пианото. Жанета Кацарова е работила десетилетия с проф. Вичева.
Диригент на Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ е Христо Атанасов.

График

Ръководител

Христо Атанасов
Христо АтанасовДиригент
Работи с хористите още в Хор „Родни звуци“, от 2015 г. а от 2013 г. е диригент на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ в Шумен. Често може да се чуе партньорството на двата състава в най-различни мероприятия, обединявани от диригента. През февруари 2020 год. Христо Атанасов защитава докторска степен в ШУ „Еп. К. Преславски“.

Контакти

Социални мрежи