ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ

Ш У М Е Н

МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ

ДЕЦА НА ДЖАЗА“ – ШУМЕН 2023

В периода 29.09. – 01.10.2023 г. ще се проведе първото издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“, организиран от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с Радио Джаз FM.

Това е първият джаз фестивал в България, който си поставя за цели:

  • да участва чрез новаторски подход и интегрирана програма в изграждането на ново поколение вдъхновени джаз музиканти – знаещи, можещи, партниращи си, уважаващи авторитетите;

  • да подобри обучението по музика чрез лекции, документални свидетелства, срещи с артисти и създаване на общодостъпни ресурси, които ще са национално достояние;

  • да предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна културна програма от концерти, изложби и видео прожекции.

Всяка година във фокуса на фестивала ще бъде различен инструмент и ще се извежда нова нишка от музикалната история на Шумен в национален контекст чрез честване на бележити личности, свързани с града.

Фестивалът включва обучителен, концертен модул и съпътстваща програма.

През 2023 г. фокусът е джаз пианото.

С първото издание на джаз феста ще отбележим 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров. Ще честваме и приноса на Тинко Станчев, роден в Шумен и започнал именно тук музикалните си занимания, както и на неговия син – Марио Станчев.

В обучителния модул лектори и водещи на практически занимания ще са преподаватели по съответния инструмент във висши училища в България, които са автори с активна концертна и звукозаписна дейност. Преподаватели през тази година ще бъдат Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив). При отворени врати за всички интересуващи се от музиката те ще разгледат темите за композирането, аранжирането, импровизацията и изпълнението на джаз пиано. Съвместните лекции ще бъдат записани и публикувани онлайн за свободно ползване. Редовни обучаващи се ще бъдат деца и младежи от Шумен и от цялата страна, учещи във висши и средни училища и школи по изкуствата. В упражнения с преподавателите те ще усъвършенстват своите умения. Членове на групите на тримата преподаватели ще изнесат лекции и ще направят демонстрации пред шуменски деца и младежи, изучаващи други инструменти и вокално майсторство.

В концертния модул ще бъдат представени изпълнения и импровизации на преподавателите, на обучаващите се и на свързани със съответния инструмент и честваните личности артисти.

Фестивалът ще представи в самостоятелни концерти оригинални проекти на тримата преподаватели Антони Дончев, Ангел Заберски и Мирослав Турийски – събития с висока художествена стойност и същевременно илюстрация на преподаденото на обучаващите се.

Концертът на трио Владигерови ще се фокусира върху приноса към музиката на членове на бележитата фамилия.

Концертът лектория на проф. Владимир Радулов – водещ джаз пианист, преподавал в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, ще дообогати концертната програма на Фестивала. С него ще свири тромпетистът Венци Благоев.

Галаконцертът на обучаващите се ще е с участието на тримата преподаватели, които на финала ще поднесат свои интерпретации на творби на Добри Войников.

Съпътстващата програма на Младежки фестивал „Деца на джаза“ е наситена с прожекции на тематични видеоматериали, работилници и изложби, събития за най-малките и техните семейства. Тя включва:

– Музикално кино – прожекция на изпълнения, филми и документални свидетелства, свързани с Панчо Владигеров, Милчо Левиев, Марио Станчев. За първи път ще бъдат показани кадри от един от най-ранните концерти в България на Милчо Левиев след 1989 г., както и от последното му свирене у нас. Ще чуем разказите за Панчо Владигеров на Милчо Левиев и акад. Васил Казанджиев и др.

Фестивална изложба ще представи в дигитален вид материали от държавни, обществени и частни архиви, свързани с Добри Войников, Панчо Владигеров, Тинко и Марио Станчеви. Ще бъдат подредени студентски джаз постери, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и Jazz FM.

– Концерт за деца на Красимир Милетков – най-популярният жив автор на детски песни. Неговата „Жаба жабурана“ има над 15 000 000 гледания в YouTube. Сред популярните му песни са още „Маймунката Нео от остров Борнео“, „Ден на будителите“ и др.

– В синтез с други изкуства ще се проведат занимания по рисуване за деца, с водещ Юлия Банкова – внучка на родения в Шумен Николай Владов – Шмиргела.

Всички събития ще бъдат съпътствани от разговори за пълноценното преживяване на публиката. Срещите с артистите ще са и в помощ на учебния процес, чието подпомагане е фокус на фестивала. Събитията ще се проведат при свободен вход в зала „Проф.Венета Вичева“ и в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Заявки за участие ще се приемат до 22 септември включително на електронен адрес jazzfestshumen@gmail.com. Необходимо е кандидатите да изпратят кратко представяне и линк към видео с тяхно джазово изпълнение. Имената на избраните участници ще бъдат обявени до 20 септември.

Със своята оригиналност и мащаб Младежки фестивал „Деца на джаза“ ще утвърди облика на Шумен като образователен и културен център чрез устойчиво, желано и очаквано ежегодно джаз събитие от национална величина. Той се реализира с финансиране от Община Шумен и с подкрепата на отговорния към града бизнес. Сред партньорите са „Фикосота“, „Глоб строй“ и „Алкомет“. Благодарим на тях, както и на къщи за гости „Пролет“ и „Кребс“, на аптеки „Беркут“ и на другите ни спомоществователи. Амбицията на Фестивала е да разширява териториите и всяка година да гостува и на съседни общини.

До дни ще бъде публикувана и подробната програма на Младежки фестивал „Деца на джаза“ Шумен 2023 г.